Про вощину – стаття

В даний час актуальною проблемою для бджолярів є якість вощини, так як від цього залежить швидкість і якість відбудови стільників. А якість стільників тягне за собою дуже багато – невеликі “острівці” трутневих осередків фактично збільшують заклещеність, оскільки своєчасно вирізати трутневий розплід зазвичай не вдається. Крім того, вощина є потенційним джерелом занесення на пасіку нових хвороб, зокрема гнильцевих, і тому особливо небезпечно купувати вощину у невідомих виробників.

Якість воскової сировини фактично визначає якість вощини, а воно повністю, визначається вами, шановні бджолярі. Який віск ви здасте, таку вощину і отримаєте! З воску низької якості неможливо зробити високоякісну вощину. Пам’ятайте про це, коли готуєте віск для здачі в обмін на вощину!

ГОСТом для виробництва вощини передбачається використання тільки воскової сировини без добавок мінеральних і рослинних восків (парафін, церезин, стеарин, пальмовий, Японський та ін.), а також механічних домішок в якості складових. Стандарт поширюється і на бджолиний пресовий віск (той , який видавлюють з Мерви) і який в обмеженій кількості (не більше 10 %) може застосовуватися і при виготовленні вощини.

Застосування пресового воску знижує показники міцності листа, так як твердість пресового воску (3 од.) нижче показників твердості Пасічного воску (6 од.). Оскільки температура повітря у вулику ь                 досягає 34-36°С, то при постановці у вулик рамок з вощиною, що містить пресовий віск у більших кількостях, ніж визначено стандартом, листи вощини можуть втрачати міцність і форму: вощина “пливе”, як кажуть бджолярі.

Для знезараження воску від спор гнильців застосовується його Ав-токлавірування при 127°С протягом 2 годин або відстоювання при температурі 96°С протягом 8 годин.

Зараз на ринку представлена вощина як спеціалізованих підприємств, так і приватного (кустарного) виробництва. Нерідкі випадки підробок під відомих і добре зарекомендувавших себе виробників. Для захисту своєї продукції виробники застосовують різні прийоми і їх комбінації: етикетка; фірмова упаковка; нанесення на лист вощини свого маркування; фірмові центри торгівлі і т. д.

Перераховані характеристики є лише зовнішніми ознаками приналежності продукту до того чи іншого виробника, тому рекомендую також звертати увагу на саму якість вощини шляхом оцінки наступних показників.

1. Вага (товщина) листа штучної вощини.

2. Зовнішній вигляд, колір і запах. За цими органолептичними (виявляються за допомогою органів почуттів людини) ознаками можна дати першу оцінку якості. Вощина повинна бути також прозорою на просвіт і блискучою.

3. Якість нанесення гравіювання на лист. Всі три грані, що утворюють дно осередку сот, повинні просвічуватися однаково і утворювати правильний шестигранник в основі.

4. Кількість осередків. На 5,5 см їх повинно бути не менше 10. Осередок з розміром 5,45 мм вважається неякісним, оскільки бджоли відбудовують на такий вощині багато трутневих осередків. Цей параметр можна легко перевірити лінійкою.

5. Жорсткість листа вощини можна визначити по прогину. Центр листа розміщується на долоні, і його краї повинні опуститися не більше ніж 30 мм при кімнатній температурі.

Перевіривши при покупці або обміні ці показники, ви зможете оцінити якість вощини і зробити вибір на користь того чи іншого виробника. ГОСТ 21180-90 передбачає також визначення розривної довжини при 20°С, вираженої в метрах, але цей показник визначається тільки на лабораторному обладнанні.

Поверхня листів повинна бути сухою, тому вощину, що тільки що вийшла з-під вальців, необхідно просушувати у вентильованому приміщенні при температурі 30-35°С, витримувати в сухому теплому приміщенні 5 -10 днів або відкачувати воду на спеціальній центрифузі. Виготовлення вощини з фальсифікованого і емульгованого воску, перекіс листів, вм’ятини, наскрізні отвори і надриви не допускаються.

Допускається поява сірого нальоту на поверхні листів вощини при зберіганні і цей наліт не є ознакою погіршення її якості. На хорошій вощині після зимового зберігання завжди утворює такий наліт і його можна вважати своєрідною “печаткою”, що засвідчує факт, що вощина зроблена з воску, а не з якої-небудь “гримучої суміші”. Для усунення нальоту листи вощини розкладають на аркуші фанери (ДВП) на сонці і тримають до тих пір, поки вони не стануть прозорими. Будьте уважні – при сильному сонці листи можуть розплавитися.

Помічено, що бджоли не гризуть прогріті на сонці листи вощини і на ній швидше відбудовують соти. До того ж така вощина міцніше непрогрітої на 20-25%.

Намагайтеся брати вощину у відомих виробників і відомих продавців. Об’єднуйтеся в місцеві товариства – дешевше прогнати машину з причепом до найближчого надійного виробника, ніж придбати вощину у невідомого продавця і потім мати проблеми з відбудовою сот, а в гіршому випадку і з гнильцевими хворобами. За кордоном широко практикується обмін воску на вощину у великих місцевих бджолярів, які беруть її у надійних виробників. На вощині повинні бути віддруковані номери вальців, а в ідеалі навіть назва фірми-виробника.

Допустима кількість листів вощини в 1 кг має відповідати даним таблиці.

Характеристики вощины

Leave a Reply