Про віск бджолиний

Про віск

Що потрібно знати людині, яка вирішила зайнятися переробкою воску про саму речовину? – Все! У нас немає бажання і можливості вивалювати тут абсолютно всю інформацію по воску. Давайте так: ази тут і зараз, поглиблене вивчення там і потім. Віск – продукт, яким крім меду бджілки обдаровують людство тисячоліття. І вірите-чи ні, але до цих самих днів вченійші степеніобладателі і посадізанімателі не розібралися до кінця в хімічному складі цієї штуковини під назвою віск. Отже, що в ньому самому є? А є три групи основних хімічних сполук, які включають:
1. вільні жирні кислоти-близько 15% маси воску;
2. граничні вуглеводи – їх теж відсотків 15;
3. складний ефір. Їх 24 і в воску їх міститься більше 70 %. Ще в ньому фарбувальні, ароматичні речовини, вода, мінерали, смоли, прополіс, пилкові зерна, залишки коконів личинок та ін. В цілому віск містить близько 300 різних речовин.
Ну, і – запитає нетерплячий – до чого цей лікнеп? – А яким чином вельмишановний торопига зрозуміє просту і явну думку попереднього абзацу? Суть випливає така: віск, як сировина є продукт захаращений, і при переробці потрібно частину цих трьохсот речовин з нього видалити. Щільність воску. Він легше води в твердому стані, а при розплавленні його питома маса ще знижується. Інакше сказати, якщо в розплав воску кинути його твердий шматочок, то останній потоне. Температура плавлення коливається. При сімдесяти градусах віск розплавиться гарантовано. Вважається, що плавкість починається від 61 градуса за Цельсієм.
Тепер про дуже важливу якість речовини – його твердость. При виготовленні вощини твердість дуже важлива. В умовах воскозавода твердість визначають лабораторними способами. Але, ясний пень, в кустарній майстерні коефіцієнт твердості визначати ніхто не стане. Краще очищати сировину перед прокаткою на вальцях, давати відлежатися готової вощині після прокатки і не «хімічити». Ми на цьому трохи віволічимося. “Хімічити” взагалі не потрібно. Прагнення хапанути цілком зрозуміло: кругом все хапають. Не ВСЕ – це по-перше, а по-друге, кожен з читаючих – це точно не ВСЕ, а індивідуальність. Воскозавод, який випускає вощину, але свічок не ллє, дає оголошення: «продаємо 2 тонни парафіну». Скільки бджолярів він відвернув від своєї вощини? А відвернув це точно (ми з людьми розмовляємо, так що знаємо). Одне оголошення і втрати в збуті, які ніхто не рахував. Розчинність. Віск можна розчинити в ефірних маслах, бензині, скипидарі, уайтспіриті і ін. його можна сплавити разом з парафіном, стеарином, церезином. Однак у вощинній майстерні цього робити ні в якому разі, ні за яких обставин не можна. Це для бджоляра-покупця вощина з такого зміцненого сплаву буде хорошою, та й то ненадовго. Впевненість в якості триватиме рівно до тих пір, поки бджолопас цей не побачить, що бджілки поставлену у вулик вощину вигризають. Причому гризуть вони її моторошно (доводилося спостерігати).
В процесі переробки воскової сировини, віск здатний утворювати емульсію. Значить це наступне: віск у воді не розчиняється, але якщо присутній емульгатор (наприклад, солі металів в жорсткій воді), утворюються найдрібніші воскові частинки, які псують однорідність маси. Річ не найприємніша, і для виробничника шкідлива. Уникнути емульгування воску можна. Перше, – використання при переробці м’якої річкової або дощової води, друге, – не обробляти віск в ємностях з невідповідних матеріалів. Чавун, залізо, всяке оцинкування там виключаємо, а нержавійку, харчовий алюміній, луджене залізо і білу жесть вітаємо. Цілком придатні дерев’яний і емальований посуд. Відбілювання. Естетика-так, він Біленький красивий, вощина-іграшка. Але всередині на молекулярному рівні зв’язки руйнуються. Не будемо про це писати. Хто захоче, той знайде інформацію. Це без нас, вибачте. За техумовами віск ділять на два види. Перший з них це Пасічний віск, який бджолярі добувають із сировини і здають на виробництво. Другий вид воску-виробничий. Його отримують при переробці витопок і Мерви. Є, правда ще віск екстракційний, але він нам з вами у виробництві вощини не потрібен. Не будемо забивати голови зайвим (якщо будемо, то наберемо в пошуковику поєднання «екстракційний віск»).

Leave a Reply